Vaistininkės rekomendacijos: „geriausi“ ir „blogiausi“ maisto produktai jūsų virškinimo sistemai

Vaistininkės rekomendacijos: „geriausi“ ir „blogiausi“ maisto produktai jūsų virškinimo sistemai Pagrindinė žmogaus virškinimo sistemos užduotis yra įsisavinti ir transformuoti maistines medžiagas, taip suteikiant kūnui energijos bei kitų žaliavų, reikalingų palaikyti sveikatą ir gyvybinius organizmo procesus. Kad virškinimo sistema tinkamai veiktų, svarbu laikytis pagrindinių sveikos mitybos principų ir kiekvieną dieną vengti maisto, kuris apsunkintų virškinimą. Skaistė Kairienė, „Apotheka vaistine“ vaistininkė, pataria, kuriuos maisto produktus verta įtraukti į valgiaraštį, o kurių reikėtų vengti.

Virškinimo procesas prasideda burnos ertmėje, kur kramtomas maistas susmulkinamas ir suvilgomas seilėmis, o jose esantys fermentai pradeda skaidyti maiste esantį cukrų ir sunaikina mikroorganizmus. Sukramtytas maistas keliauja į stemplę, o tada – į skrandį, kur skrandžio sultys ir fermentai hidrolizuoja baltymus, taip padėdami jiems skaidytis. Toliau maistas patenka į dvylikapirštę žarną, kur jį skaido tulžyje ir kasoje esantys fermentai, pagaminti kepenyse. Kai maistas patenka į plonąją žarną, maistinės medžiagos būna pakankamai suvirškintos, kad į kraujotaką pro žarnos epitelį būtų įsisavinta reikalinga gliukozė ir aminorūgštys. Nesuvirškinti maisto likučiai patenka į gaubtinę žarną, kur įsisavinamas vanduo ir maistinės skaidulos, o šiomis minta gaubtinės žarnos bakterijos.

„Virškinimo sistemos veikla turi įtakos ne tik asmens fizinei sveikatai, bet ir psichologinei bei emocinei būsenai, tad labai svarbu ja rūpintis. Svarbu išsiugdyti sveikus mitybos įpročius: vengti kaloringo, riebaus, aštraus bei saldaus maisto ir vengti pusgaminių, nes juose dažnai būna per daug druskos, cukraus bei įvairių skonio stipriklių, konservantų ir tinkamą išvaizdą padedančių palaikyti priedų. Geriausia valgyti kuo paprastesnį, namuose pagamintą maistą, į valgiaraštį įtraukti sezoninių maisto produktų, valgyti daugiau daržovių, o vietoje saldumynų rinktis vaisius bei riešutus. Taip pat svarbu nepamiršti, kad reikia gerti pakankamai vandens“, – pataria vaistininkė Skaistė Kairienė.

Maisto produktai, kurie pagerins virškinimo sistemos veiklą

• Viso grūdo produktai, pavyzdžiui, ruginė duona, avižos ir bolivinė balanda, turi nemažai maistinių skaidulų, kurios maitina žarnyno mikroflorą ir padeda gerosioms bakterijoms daugintis – taip stabilizuojamas cukraus kiekis organizme ir palaikomas sveikas kūno svoris. Tyrimai rodo, kad rugių skaidulos turi teigiamą poveikį sveikatai ir mažina gaubtinės žarnos vėžio riziką.

• Daržovėse gausu skaidulų, vitaminų ir mineralų, kurie padeda reguliariai tuštintis, šalina virškinimo trakte esančius toksinus ir suteikia vertingų maistinių medžiagų žarnyno bakterijoms. Daržovės, kuriose yra inulino (porai, svogūnai, česnakai, topinambai, mažai prinokę bananai, šparagai), yra itin naudingos virškinimo sistemai – jos skatina bakterijų dauginimąsi, normalizuoja gliukozės kiekį kraujyje ir mažina apetitą.

• Rauginto pieno produktai (kefyras, jogurtas be priedų ir rūgpienis) gerina žarnyno veiklą, skatina tuštinimąsi, stiprina imunitetą ir mažina vėžio riziką. Šių rauginto pieno produktų gali ragauti ir tie asmenys, kurie netoleruoja laktozės, nes ši dalinai išskaidoma fermentacijos metu.

Maisto produktai, kurie apsunkina virškinimo sistemos veiklą

• Riebūs, aštrūs, džiovinti produktai, taip pat produktai, kuriuose gausu pipirų, stipriai dirgina skrandį – dėl jų išsiskiria daugiau skrandžio rūgšties, jie apkrauna kepenis, kasą ir plonąją žarną.

• Produktai, kurių sudėtyje yra daug cukraus – saldumynai, baltų miltų produktai – didina cukraus kiekį kraujyje, trikdo kūno mikrobiomą ir skatina puvimo bei fermentacijos procesus žarnyne, taip dažnai sukeldami uždegiminius procesus tiek žarnyne, tiek odoje.

• Dažnai geriant kavą, arbatą ir kitų kofeino turinčių produktų, gali varginti skrandžio ir dvylikapirštės žarnos dirginimas, rėmuo ir pykinimas.

• Alkoholis neigiamai veikia visą virškinimo sistemą, kenkia virškinamojo trakto gleivinei, trikdo žarnyno mikroflorą, skatina uždegiminius procesus ir didina toksinų kiekį organizme.

„Valgant svarbu sutelkti dėmesį į patiekalą ir valgyti lėtai, mėgautis paruoštu maistu ir kruopščiai kramtyti. Geriau valgyti dažniau – 3–5 kartus per dieną – ir mažomis porcijomis. Jei kiek sutriko virškinimas – pučia pilvą, kaupiasi dujos, jaučiate silpnus spazmus – galite gerti žolelių, pavyzdžiui, kmynų, mėtų ar ramunėlių, arbatas. Jos pagerins virškinimo procesus, palengvins spazmus ir nuramins. Jei šiek tiek pykina, tinka imbiero arbata su citrina – ji mažina pykinimą ir skatina virškinimo procesus. Jeigu valgote daug riebaus maisto bei produktų, kuriuose gausu angliavandenių, jums gali praversti virškinimo fermentai. Kita vertus, jeigu užkietėjo viduriai, svarbu prisiminti, kad reikia gerti pakankamai skysčių. Taip pat padės maisto produktai, kuriuose gausu skaidulų, pavyzdžiui, pupelės, burokėliai ar brokoliai, bei maisto papildai“ – savo patarimais dalinasi „Apotheka vaistinė“ vaistininkė Skaistė Kairienė.