Saccharomyces Boulardii – žarnynui ir ne tik

May 8, 2020

Saccharomyces Boulardii – žarnynui ir ne tik

Boulardii – kas tai?

Saccharomyces boulardii – tai specifinė mielių rūšis, mieliagrybis, plačiai naudojamas klinikinėje praktikoje. Gaunamas atskyrus nuo Indonezijoje augančių tropinių vaisių. Žiūrint pro mikroskopą – atrodo panašiai, kaip bakterija, tačiau iš tikrųjų tai yra grybelis. Geriausia temperatūra jam daugintis yra panaši kaip žmogaus kūno temperatūra – 30 ᵒC. Šis mieliagrybis praktiškai nepakinta žmogaus virškinamajame trakte, nes yra atsparus skrandžio ir tulžies rūgščių poveikiui, todėl puikiai tinka vartojimui. Jo nauda žinoma jau nuo 1950 metų [1].

Liaudiškai ši rūšis dar vadinama „gerosiomis bakterijomis“, nes turi savybę stabdyti pavojingų ir kenksmingų bakterijų dauginimąsi žmogaus virškinamajame trakte. Pastebėta, kad šis mieliagrybis sėkmingai padeda išvengti su antibiotikais susijusio viduriavimo, svarbus gydant kūdikių ir vaikų ūminį viduriavimą, keliautojų viduriavimą, atsinaujinantį bakterijos Clostridium difficile sukeltą viduriavimą, ŽIV sergančių asmenų viduriavimą ir netgi mažina Helicobacter pylori sukeltos skrandžio opaligės dažnį.

Kitos, ne taip plačiai ištirtos būklės, kurių simptomams lengvinti manoma, kad gali būti naudojamas S. Boulardii, yra dirglios žarnos sindromas, rečiau pasitaikančios uždegiminės žarnyno ligos (Krono liga, opinis kolitas), šlapimo takų infekcijos, grybelinės infekcijos ir laktozės netoleravimas [1, 2].

Kaip Boulardii veikia?

Tiksliai ir galutinai mieliagrybių veikimas nėra išaiškintas. Tačiau manoma, kad vartojami tinkamomis dozėmis, jie gali atnešti naudos organizmui. Yra žinomi šie poveikiai organizmui:

  • žarnyno peristaltikos (judesių, kurie stumia turinį tolyn) sureguliavimas,
  • enterocitų (žarnyno gleivinės ląstelių) atsinaujinimo skatinimas,
  • kenksmingų bakterijų atskyrimas ir pašalinimas (manoma, kad gerosios bakterijos konkuruoja su patogeniškomis),
  • trumpųjų grandinių riebalų rūgščių gamyba,
  • sutrikdytos mikrobiotos atstatymas,
  • vitaminų sintetinimas žarnyne,
  • fermentų aktyvinimas,
  • kancerogenų neutralizavimas,
  • žarnyno barjero sustiprinimas (todėl į organizmą iš žarnyno sunkiau patenka kenksmingos medžiagos ir ligų sukėlėjai),
  • tulžies druskų metabolizavimas.

Vis plačiau tiriami ir nuo konkrečios bakterijų ar mieliagrybių rūšies priklausantys poveikiai neurologinei ir endokrininei sistemai, imunitetą veikiantys mechanizmai [2].

Moksliniai įrodymai

Įrodymais pagrįsta medicina sparčiai žengia į klinikinę praktiką. Cochrane medicinos duomenų bazė talpina patikimiausius ir aukščiausio lygio įrodymus.

2019 m. Cochrane bibliotekoje publikuota sisteminė apžvalga, kurioje apibendrinta 33 mokslinių tyrimų ir 6352 pacientų patirtis. Atlikus apžvalgą paaiškėjo, kad S. Boulardii reikšmingai sumažina vaikų viduriavimą, pasireiškiantį kaip šalutinis poveikis vartojant antibiotikus. Kontrolinėje grupėje (vaikai, vartoję tik antibiotikus) viduriavimas pasireiškė net 19 proc. vaikų, kuomet tiriamojoje grupėje (vaikai, šalia antibiotikų vartoję ir gerąsias bakterijas) viduriavo tik 8 procentai tiriamųjų [3].

Boulardii ir H. Pylori bakterija

2015 m. atlikta metanalizė – statistinis daugelio mokslinių studijų apibendrinimas. Buvo siekiama apibendrinti tyrimus, įrodančius arba paneigiančius S. Boulardii naudą gydant H.Pylori infekciją. Ši paplitusi infekcija sukelia ne tik dispepsiją (nemalonius virškinimo sutrikimus), bet ir skrandžio ar žarnyno opaligę ir net vėžį. Jai išnaikinti dažniausiai naudojami antibiotikai.

Įrodyta, kad žmonės, šalia antibiotikų H.Pylori išnaikinimui (mediciniškai – eradikacijai) naudoję dar ir mieliagrybį, rečiau patyrė pašalinius nepageidaujamus su gydymu susijusius poveikius ir tiems pacientams dažniau pavykdavo pilnai išnaikinti skrandyje apsigyvenusią H.Pylori bakteriją [4].

Boulardii nauda

2017 m. pasirodė straipsnis „Probiotic for gastrointestinal conditions: a summary of the evidence“ (liet. – Probiotikai skrandžio ir žarnyno būklėms: įrodymų apibendrinimas). Jame įvardijama S. Boulardii mokslo įrodyta nauda šioms ligoms, būklėms ir sutrikimams lengvinti:

  • ūmiam infekciniam viduriavimui,
  • su antibiotikais susijusiam viduriavimui,
  • Krono ligai,
  • su Clostridium difficile (tai bakterijos, kurios dauginasi žarnyne, išskiria toksinus ir pažeidžia gleivinę) susijusiai infekcijai ir pačios Clostridium difficile sukeltam viduriavimui,
  • nekrotizuojančiam enterokolitui,
  • bei keliautojų viduriavimui [5].

Smegenų ir žarnyno ryšys

Taip pat jau kurį laiką kalbama apie smegenų ir žarnyno ryšį žmogaus organizme. Tiksliau įvardijant – kasdienis patiriamas stresas ir gyvenimiški iššūkiai neigiamai veikia žarnyno mikroflorą, sukelia dirglios žarnos sindromą, kuris vargina daugelį įvairaus amžiaus žmonių. Kaip ir kitiems streso ar padidėjusio nervingumo sukeltiems sutrikimams, taip ir šiam efektyvaus gydymo nėra. S. Boulardii ir kitos gerosios bakterijos veikia žarnyno gleivinę, neleidžia uždegiminiams mediatoriams jos pažeisti ir manoma, kad reguliuoja smegenų-žarnyno ašį (angl. – gut-brain axis).Todėl galima manyti, kad S. Boulardii sumažina neigiamą streso poveikį mūsų visam organizmui būtent per žarnyną [6].

Rekomenduojamos dozės ir kita svarbi informacija

Suaugusiems. Siekiant išvengti su antibiotikų vartojimu susijusio viduriavimo – rekomenduojama 250 mg 2 k/d bent dvi dienas iki pradedant vartoti antibiotikus (jei įmanoma) ir vartoti dar dvi savaites po antibiotikų vartojimo nutraukimo.

Siekiant išvengti viduriavimo (profilaktika) – rekomenduojama vartoti 250-500 mg kasdien.

Gydant ūminį viduriavimą – rekomenduojama dozė yra bent 500 mg 2 dienas, vėliau dar 5 dienas vartoti po bent 250 mg dozę.

Vaikams. Profilaktikai siekiant išvengti su antibiotikais susijusio viduriavimo – 250 mg 2 k/d ir tęsti visą antibiotikų vartojimo laikotarpį.

Gydant ūminį viduriavimą kūdikiams nuo 2 mėn. amžiaus iki 12 metų amžiaus vaikams: gerti S. Boulardii 250-750 mg kasdien 5-6 dienas.

Vartojant S. Boulardii nerekomenduojama jo maišyti arba užsigerti labai karštais, gazuotais ar alkoholiniais gėrimais. Registruoti nepageidaujami poveikiai buvo labai reti ir nesunkūs – odos niežėjimas, alergija, bėrimas, vidurių užkietėjimas, pilvo pūtimas. [7].

S. Boulardii nerekomenduojama vartoti žmonėms, kurie yra alergiški mielėms ar netoleruoja jų. Taip pat mielagrybio vartojimas nepatartinas pacientams, turintiems centrinės venos kateterį. Jeigu vartojate priešgrybelinius vaistus (klotrimazolį, mikonazolį, ketokonazolį, nistatiną) – nepatartina šalia vartoti S. Boulardii. Taip pat pasitarkite su gydytoju arba vaistininku, jei turite imunodeficitą (sukeltą vartojamų vaistų ar gretutinių ligų) [1].

Straipsnis paruoštas gydytojos.

ECOSH BOULARDII maisto papildą galite rasti Apotheka vaistinėse. 

Papildo kasdienę mitybą gyvybingomis bakterijomis.

Sudėtis: 1 kapsulėje yra 250mg, 5 x 10E9 KSV* gyvybingų bakterijų Saccharomyces cerevisiae boulardii, ryžių miltai (maltodekstrinas), vegetarinė kapsulė (hidroksilpropilmetilceliuliozė).

Be GMO. Be konservantų. Tinka ir vegetarams.

*KSV – kolonijas sudarantys vienetai

Vartojimas: rekomenduojama vartoti po 1 kapsulę per dieną 20-30 min. prieš valgį, užsigeriant vandeniu. Vaikams nuo 3 iki 12 metų amžiaus vartoti nuo ketvirtadalio iki pusės kapsulės per dieną prieš valgį, užsigeriant puse stiklinės šilto vandens.

Svarbu! Produkto naudojimo laikotarpiu rekomenduojama sumažinti ar apskritai nutraukti cukraus ir gaminių su mielėmis vartojimą.

Maisto papildas nėra maisto pakaitalas. Svarbu įvairi ir subalansuota mityba bei sveikas gyvenimo būdas. Neviršykite nustatytos rekomenduojamos dienos dozės.

Ecosh Life OU yra pirmasis Estijos maisto papildų gamintojas, gerai žinomas Estijoje, gaminantis ypač kokybiškus, kuo natūralesnius maisto papildus. Maisto papildai pardavinėjami vaistinėse, sveikos gyvensenos parduotuvėse, internetu Estijoje, nuo 2019 rudens parduodami ir Lietuvoje.

ECOSH papildai yra be konservantų, be GMO, sudėtyje nėra kviečių, glitimo, miežių, sojų, kiaušinių, laktozės, sulfitų pėdsakų. Naudojamos vegetarinės kapsulės (be užpildų, kietiklių ir kitų nereikalingų cheminių priedų), maisto papildai tinkami vegetarams.

 

Straipsnio šaltiniai:

  1. https://www.drugs.com/mtm/saccharomyces-boulardii-lyo.html
  2. Szajewska H What are the indications for using probiotics in children? Archives of Disease in Childhood 2016;101:398-403. (Lenkija)
  3. Guo  Q, Goldenberg  JZ, Humphrey  C, El Dib  R, Johnston  BC. Probiotics for the prevention of pediatric antibiotic‐associated diarrhea. Cochrane Database of Systematic Reviews 2019, Issue 4. Art. No.: CD004827. DOI: 10.1002/14651858.CD004827.pub5. (Kinija)
  4. Szajewska, H & Horvath, Andrea & Kołodziej, Maciej. (2015). Systematic review with meta-analysis: Saccharomyces boulardii supplementation and eradication of Helicobacter pylori infection. Alimentary pharmacology & therapeutics. 41. 10.1111/apt.13214. (Lenkija)
  5. Wilkins, Thad & Sequoia, Jacqueline. (2017). Probiotics for Gastrointestinal Conditions: A Summary of the Evidence. American family physician. 96. 170-178. (JAV)
  6. Eutamene H, Bueno L. Role of probiotics in correcting abnormalities of colonic flora induced by stress. Gut 2007;56:1495-1497. (Prancūzija)
  7. link